Каква е разликата между бяла и кафява захар?

От stefi
Кафявата захар е една от алтернативите на бялата рафинирана захар, смятана за по-здравословна. Но наистина ли това е така? За да разберем отговора на този въпрос ще разгледаме приликите и разликите между бялата и кафявата захар.

Съществуват различни видове захар. Бялата захар е рафинирана. Тя се използва предимно за печива, които изискват втасване. Този процес е невъзможен при употреба на кафява захар в каквато и да е разновидност, защото в кафявата захар се съдържа меласа и това е съществената разлика между нея и бялата захар.

Кафявите видове захар съдържат значително по-голямо количество влага. Това ги прави подходящи за приготвяне на лепкави, хрупкави рецепти, в които не се изисква втасване. Подходящи са за сосове, маринати за меса и барбекю, в приготвяне на сиропи.

Можем ли да кажем коя захар е по-здравословна – кафявата или бялата?

Що се отнася до калорийната стойност на двата основни типа захар, те са много сходни откъм калории. Нещо повече – калориите в захарта, независимо дали е бяла, светлокафява или тъмнокафява, са празни. Тоест, те не носят почти никаква добавена хранителна стойност.

В кафявите видове захар се съдържат повече количества калций и желязо, отколкото в бялата захар, което е една идея по-здравословен вариант. Въпреки това, захарите във всичките им разновидности, предизвикват скок в нивата на кръвната захар, което ги прави непрепоръчителни при хора с диабет и предразположените към диабет. Те са основа за покачване на теглото, за поява на възпаления в тялото, за влошаване на здравословното състояние и поява на сърдечносъдови заболявания.

Източник: https://www.az-jenata.bg/

 

Може да прочете още

Този уебсайт използва "бисквитки". Това се извършва с цел оптимална работа на сайта и събиране на информация за използването му от потребителите. Ние не събираме лични данни. Като изберете да приемете използването на "бисквитки", можем да компилираме статистика директно или чрез нашите партньори по време на Вашето посещение. За повече информация, вкл. как се откажете от използването на някои видове "бисквитки", моля, прочетете нашата Политика за бисквитките. Приемам Прочети още

Политика на бисквитки