Каква е истинската разлика между ориза и пастата?

От stefi
Когато става въпрос за отслабване и диети, едни от най-често изключваните храни от менюто са тестените изделия и оризът. Те са с високо съдържание на въглехидрати и носят на организма много калории. Пастата е един от представителите на тестените изделия, които са често демонизирани и пренебрегвани в диетичното хранене. Оризът също се счита за враг на тънката талия.

Според Medical News Today, порция бял стандартен ориз от 100 грама съдържа приблизително 28,7 грама въглехидрати, 2,36 грама протеини и 0,19 грама мазнини. Тази порция носи на организма 130 калории. Белият ориз е рафиниран, което означава, че при пречистването на обвивката му е изгубил голяма част от здравословните си хранителни вещества.

Кафявият ориз, за разлика от белия, запазва триците и зародишите в състава си, което му придава различни здравословни ползи. Той е богат на минерали, витамини, фибри, антиоксиданти, които белият почти не съдържа.

Оризът е прекрасен продукт, който може да се приготвя по много различни начини и неслучайно присъства в хранителната култура на много народи. Най-полезният и здравословен начин за консумация на ориз е в сварено състояние или на пара. Консумацията на бял ориз изисква повишено внимание, за да можете да контролирате както приема на калории, така и на въглехидрати, тъй като белият ориз има висок гликемичен индекс и повишава кръвната захар.

Пастата не е толкова нездравословна, колкото много хора мислят. Всъщност, пастата се прави от пшеничено брашно и вода. Тя има среден гликемичен индекс, което я прави допустима за консумация от хора, страдащи от нарушен глюкозен толеранс или диабет. Разбира се, консумацията отново трябва да е в малки до умерени количества и съобразена с дневния калориен прием.

Пълнозърнестата паста е по-добрата опция за консумация, пише Healthline. Пастата може редовно да присъства на трапезата ви, стига да не прекалявате с количествата от нея. В една чаша рафинирана паста от бяло брашно се съдържат 220 калории, 43 грама въглехидрати, 8,1 грама протеини и 1,3 грама мазнини. Това прави пастата по-нискокалорична от белия ориз.

Разбира се, пълнозърнестата паста е по-добрият избор от бялата. Тя съдържа повече фибри и растителни протеини, които не само дават повече енергия и ситост, но и не повишават рязко кръвната захар. Ето как пастата може да е част от балансираната ви диета. Можете да се наслаждавате на нея в умерени количества.

Източник: https://www.az-jenata.bg/

Може да прочете още

Този уебсайт използва "бисквитки". Това се извършва с цел оптимална работа на сайта и събиране на информация за използването му от потребителите. Ние не събираме лични данни. Като изберете да приемете използването на "бисквитки", можем да компилираме статистика директно или чрез нашите партньори по време на Вашето посещение. За повече информация, вкл. как се откажете от използването на някои видове "бисквитки", моля, прочетете нашата Политика за бисквитките. Приемам Прочети още

Политика на бисквитки