Често се говори здравето на сърцето, стомаха, червата и грижата за цялостното ни състояние и тонус, но една област, бива често пренебрегвана и това е здравето на мозъка. 

„Вашият мозък е уникален орган – колкото повече го използвате, толкова повече се развива“, ни казва д-р Уалид Вазни, невролог и медицински директор на Центъра за инсулти в болницата “Dignity Health St. Mary” в Лонг Бийч. 

Доброто здраве на мозъка подобрява способността ни да общуваме ефективно, да решаваме проблеми, да взимаме добри решения и да живеем продуктивен живот. 

Здравето на мозъка е най-важната цел за щастлив и  пълноценен живот. Всеки с член на семейството с напреднала деменция е наясно колко дехуманизиращо е да бъдеш без добре функциониращ мозък”, д-р Марк Лайкър, доктор по неврохирургия.

Д-р Лайкър заявява:

„В днешно време се забелязват значителните промени на  мозъчните ритми, те биват нарушени от различни влияния. За това съдим предимно по повишените нива на психологически заболявания, засягащи както млади, така и възрастни хора. Функционалната свързаност, може да се обърка поради каквото и да е екзогенно влияние, независимо дали става дума за раздяла с приятели и любими хора, повишена употреба на наркотици и алкохол, намалена физическа активност, прекомерна употреба на социални медии, промяна в храненето или навици за сън, болест или финансов стрес и т.н.. 

Най-ефективният начин за възстановяване на нормалната функционална свързаност на мозъка е да се възобнови здравословният начин на живот.

Той изисква връщане към структурирани и здравословни навици, които вероятно сме забравили или отхвърлили поради скорошни промени в обществото.

Пандемията и нейните ефекти изкараха на повърхността психопатологията: Депресия (възрастни, юноши и педиатрична), тревожност, ОКР, пристрастяващо поведение, болка.

Една обещаваща технология включва неинвазивна и нежна транскраниална магнитна стимулация (TMS), одобрена от FDA терапия за някои от тези заболявания, показваща изненадващо добри резултати. Общата концепция зад TMS е предаването на енергия към мозъчната повърхност (кортикален слой) под формата на магнитен ток, който коригира анормалните схеми и мозъчните трептения, които са се появили поради горните негативни фактори. Подобрения в обективните модели на мозъчни вълни (електроенцефалография) и по-субективното клинично поведение могат да бъдат идентифицирани след серия от лечения, необходими за осигуряване на траен резултат.”

 

Какво е важно за здравето на мозъка: 

Когнитивна стимулация-

Д-р Уанг казва: „Поговорката, използвай го или го загуби, е това, което казвам на моите пациенти. Мозъкът е дар и неговата изключителна способност да учим и усвояваме нови неща през целия си живот е уникална, така че не го губете! Независимо дали става въпрос за кръстословици, нова рецепта, нов спорт и дори видео игри, ключът е винаги да се занимавате с нещо ново. Самата природа на невропластичността означава да изживеете нещо ново и различно. Разбира се, не е нужно да е нещо ново всеки ден, но достатъчно занимателно и предизвикателно, за да поддържа мозъка ви ангажиран.”

Диета 

Здравословната диета намалява риска от инсулт или мозъчно-съдова болест. Важно е  храните  да са богати на омега-3 мастни киселини и ненаситени мазнини, които допринасят за по-ниски нива на бета-амилоид в кръвта – протеинът, свързан с до болестта на Алцхаймер.”

„Една от най-новите интригуващи области в неврологията е концепцията за „чревно-мозъчната връзка“, казва д-р Уанг. „Изследванията показват, че променената чревна микробиота (разнообразието и броя на различни микроби във вашите черва) допринася за развитието на болестта на Алцхаймер и Паркинсон, както и за проблеми с психичното здраве. Още по-удивително е, че фекалната трансплантация на млади мишки в по-възрастни мишки обръща някои отличителни белези на стареене в очите и мозъка! Знаем, че пробиотиците, оказват влияние върху здравето на червата. Важно е в диетата си да имаме естествени пробиотици – те се намират в соята и млечни продукти като киселото мляко.”

Движение

Упражненията могат да помогнат за защитата на паметта ни с напредването на възрастта, като предотвратяват мозъчната атрофия. Упражненията също така намаляват стреса и тревожността, като освобождават невротрансмитери, отговорни за стреса и тревожността, попълвайки вашите синапси.

Д-р Уанг заявява: „Всички знаем, че упражненията са важни, но специално за мозъка, аз препоръчвам ежедневно ходене на моите пациенти. От гледна точка на мозъка, ходенето е добре. Многократните проучвания показват повишен приток на кръв към мозъка, повишени маркери пластичност и по-добра когнитивна функция, всичко това само от ежедневно ходене! 30 минути ходене на ден имат невероятно влияние върху мозъчната ни дейност!”

Качествен сън 

Д-р Вазни обяснява: “Както количеството, така и качеството са от решаващо значение за здравето на мозъка ни. Лошите навици за сън са свързани с множество неврологични заболявания като инсулт, когнитивно стареене, деменция, болест на Паркинсон.”

Според д-р Уанг, “Спокойният сън е от съществено значение за невропластичността, както и за цялостното здраве на тялото; доказано е, че липсата на сън, дори за една нощ, значително влошава мозъчната функция. Запитайте се кога за последен път сте имали постоянен спокоен сън поне за седмица? 

Спокойният сън също означава, че сънят, който получавате, е качествен.

Контролирайте стреса

Д-р Уанг ни напомня: „В момента живеем в стресиращо и непредсказуемо време. Казвам на пациентите си, че въпреки всички стресови и негативни фактори в живота, те трябва да търсят положително отношение така не само ще се чувстват по-добре, но също така помага на мозъка им! Проучвания показват, че справянето със стресовите фактори и поддържането на психичното здраве подобрява невропластичността, а значителният стрес намалява. Говоренето за психично здраве вече не е тема табу и всъщност се превърна в горещ проблем от ерата на Covid-19. Отделяйте време и усилия всеки ден за контролиране на стреса, общувайте, споделяйте и релаксирайте!”

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *