Топли дни, изпълнени с незабравими емоции, слънце, море и срещи с приятели!
Днес 21 юни, можем официално да се поздравим с настъпване на астрономическото лято.

В Северното полукълбо най-дългият ден в годината е точката на зенит на Слънцето по еклиптиката му, а в Южното е зимно и обратното. Този ден бележи началото на сезона лято и от следващото утро денят започва да намалява.
Слънцето е древен символ, приет във всички цивилизации, като живот.

Денят на най-дългото слънце по света:

В келтската традиция се чества денят на Св. Джон. Много популярна е сбирката на Стоунхендж, защото според последните изследвания този паметник представлява гигантски слънчев часовник и е строено с тази цел – да бъде място именно на култа към Слънцето.

– На Изток също се празнува Лятното слънцестоене. Този ден се приема се за празник на Ян енергията, мъжкото начало в света, а от този ден обаче Ян намалява и се трансформира в Ин, която има своя апогей през зимното слънцестоене.

В скандинавските страни този ден се почита, така като ние приемаме Коледа. Жените се кичат с цветя, палят се огньове, за да се пречистим.

В България, този ден също е съпроводен с ритуали. Почита се Майката Земя и нейният син, Богът Слънце. Празникът Еньовден се свързва с лятното слънцестоене и билките брани на този ден, могат да лекуват всякакви болести. Смята се, че на този ден билките са „узрели“ и  полезните вещества са достигнали своя пик. Набраната мащерка на Еньовден запазва аромата и лечебните си свойства,  и ще подсили организма ви през зимата.

Нека се насладим на най-дългия ден в годината! Да се заредим със слънце и с енергия, за да сме здрави и жизнени!