Високият холестерол се нарича тих убиец, защото често няма симптоми, които да показват, че има проблем. 

Каква разликата между добрия и лошия холестерол

Според специалистите високият холестерол обикновено се определя от нивата на общия холестерол над 200 mg/dL; но това всъщност не е пълната картина.

След това е важно тази стойност да се разбие до липопротеините с ниска плътност (известен също като „лош холестерол“) и вашите липопротеини с висока плътност („добър холестерол“).

 

  • Високите нива на липопротеини с ниска плътност (LDL) или „лош холестерол“ са свързани с повишен риск от атеросклероза, което потенциално води до няколко други състояния, като коронарна артериална болест, инсулт и периферна артериална болест. Това се случва, заради натрупване по стените на кръвоносните ви съдове, като впоследствие образува плака, която може да ви изложи на по-висок риск от инсулти и инфаркти, като причинява запушвания в тези кръвоносни съдове.

 

  • Липопротеини с висока плътност ( HDL), или „добрият холестерол“, помага за изчистването на холестерола, като го пренася в черния дроб, за да бъде обработен.

 

Как високият холестерол се отразява на възрастните хора

Симптомите на висок холестерол често са тихи или лесно се пропускат и въпреки че производството на холестерол се забавя с напредването на възрастта, високите нива често са проблематични за възрастните хора. Високите нива на LDL увеличават шансовете за сърдечни заболявания и други усложнения от лош приток на кръв към сърцето, така че често се препоръчват редовни изследвания на хората  над 65 години.

 

Предварителни индикатори за висок холестерол

Лошото хранене и заседналият начин на живот могат да ограничат метаболизма на мазнините и да повишат холестерола в кръвта. Възрастта също играе роля, тъй като колкото по-стари ставаме , толкова по-малко функционален става нашият черен дроб, което води до по-малко и трудно обработване на холестерола, който се отделя от тялото.

Професионалистите обикновено приемат, че няма признаци или симптоми на висок холестерол.

Кръвните изследвания трябва да започнат още на 10-годишна възраст, за да се проверят нивата на холестерола. Тези тестове трябва да се повтарят редовно през целия живот на човек като наличието на висок холестерол трябва да бъде разглеждано за предотвратяване на сърдечни заболявания.

 

С течение на времето лошата диета може да доведе до висок холестерол, което може да причини развитието на плака в коронарните ни артерии – те доставят кислород и хранителни вещества към сърцето. Това в може да доведе до сърдечен удар. Така че, ако усетите болка или тежест в гърдите в покой или при упражнения, посетете кардиолога си за допълнителни изследвания, за да прецените дали имате натрупване на плака в тези артерии.

 

Високият холестерол може да създаде временно запушване на кръвоносните съдове в мозъка, причинявайки симптоми на инсулт, които за щастие отзвучават с времето. Въпреки това, ако изпитвате внезапна слабост или имате затруднения с намирането на правилните думи, отидете на спешно на преглед, за да могат специалистите да направят допълнителни образни изследвания и тестове, за да потвърдят причината.

 

Най-големият риск е пълен инсулт. Това изисква спешна хоспитализация, тъй като това се дължи на пълно блокиране на определени кръвоносни съдове в мозъка, причинявайки увреждане на тази локална област, която контролира определени функции на тялото.

 

Кръвните изследвания са препоръчителни веднъж годишно, след 50 годишна възраст – на всеки 6 месеца.